Paplašinātā meklēšana
Meklējam vārīt.
Atrasts vārdos (18):
Atrasts vārdu savienojumos (2):
Atrasts skaidrojumos (59):
- belašs Apaļš eļļā vārīts virtulis ar gaļas pildījumu.
- apviļāt Apvārtīt, novārīt.
- rasols Aukstais ēdiens – salāti, ko gatavo no sagrieztiem vārītiem dārzeņiem (kartupeļiem, burkāniem), gaļas vai desas, skābētiem vai marinētiem gurķiem, olām un citām piedevām.
- siļķe kažokā aukstie salāti, kurus gatavo, kārtām liekot vārītas bietes, kartupeļus, burkānus, sagrieztu siļķi.
- ievārījums Cukurā savārīta ogu vai augļu (arī ogu un augļu) masa.
- zilcdesa Desa, ko gatavo no vārītas gaļas un vārītiem subproduktiem.
- virēja Ēdiena gatavotāja, vārītāja.
- žuljēns Ēdiens – šaurās strēmelītēs sagrieztas gaļas, zivju, sēņu vai dārzeņu un dažādu piedevu (piem., krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- pīte Ēdiens no novārītiem, sagrūstiem zirņiem.
- zirņu pikas ēdiens no vārītu, sagrūstu zirņu (arī pupu), kartupeļu un taukvielu masas veidotām lodītēm.
- salāti Ēdiens, kas ir pamatā gatavots no svaigiem vai vārītiem dārzeņiem, pievienojot mērci, etiķi, eļļu.
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem.
- frī Eļļā vārītas kartupeļu šķēlītes.
- pončiks Eļļā vārīts apaļš mīklas pīrādziņš; virtulis.
- džems Ievārījums, kurā augļi vai ogas ir savārīti biezā masā.
- čatnijs Indiešu ēdienu piedeva, ko gatavo no vārītiem vai svaigiem sasmalcinātiem augiem, augļiem, dārzeņiem un kas atkarībā no sastāvdaļām var būt skābs, sāļš, saldskābs, maigs vai ass.
- risoto Itāļu virtuves ēdiens – buljonā vārīti rīsi, kam var būt pievienoti dārzeņi, sēnes, gaļa vai citi produkti.
- izšķīst Izjukt (piem., tiekot vārītam).
- mīksti kartupeļi izvārīti kartupeļi.
- uzvārīt Karsējot panākt, ka (kas, parasti šķidrums) sāk vārīties.
- miltaini kartupeļi kartupeļi, kuri vārītā veidā ir irdeni.
- uzvārīties Kļūt tādam, kurā kas sāk vārīties (par trauku, dzesēšanas sistēmu u. tml.).
- žozefīne Konditorejas izstrādājums – lapu mīklas un vārītā krēma kūka ar dažādu veidu pildījumu un garnējumu; šīs kūkas gabaliņš.
- apvārīt Mazliet pavārīt.
- pelmenis Mazs, parasti ar gaļu pildīts neraudzētas mīklas izstrādājums, ko ēd vārītu vai ceptu.
- mīksta ola neilgi vārīta ola.
- pavārīties Neilgu laiku vārīties.
- pavārīt Neilgu laiku, mazliet vārīt (ko).
- desiņa Neliela (noteiktas šķirnes) desa, ko parasti ēd ceptu vai vārītu.
- cīsiņš Neliela, tieva desiņa, ko parasti lieto vārītā veidā.
- pesto Nevārīta mērce no saspiestiem garšaugiem un ķiplokiem.
- piķis No darvas, vaska, taukiem, sēra un citām sastāvdaļām savārīts vielu maisījums, ko izmanto, piem., kāda materiāla stiprības palielināšanai, tā aizsargāšanai no mitruma.
- sklandrausis No rudzu vai rupju kviešu miltiem gatavots rausis ar burkānu un vārītu kartupeļu pildījumu.
- žagariņš No stingras mīklas veidoti, eļļā vārīti gareni cepumi.
- uzlikt Novietot (trauku ar ko) silt, vārīties (parasti uz plīts); novietot (ko traukā) silt, vārīties (parasti uz plīts).
- vārījums Paveikta darbība, rezultāts --> vārīt; vārot izgatavotais produkts, viela.
- sviesta pupiņas pupiņu šķirne, kas vārītā veidā ir ēdamas ar visu pāksti.
- putra Pusšķidrs ēdiens no putraimiem, pārslām vai miltiem, kas vārīti ūdenī, pienā vai ūdenī ar piena piedevu.
- izvārīties Refl. --> izvārīt; tikt izvārītam.
- uzvārīties Sākt vārīties (par šķidrumu, dzērienu, ēdienu u. tml.); vāroties iegūt, parasti ātri, vēlamo gatavības pakāpi.
- marmelāde Stingra, ar cukuru savārīta augļu vai ogu masa.
- mutuļot Stipri vārīties, radot burbuļus, tvaikus.
- kompots Šķidrs saldais ēdiens – ūdenī vārīti augļi, ogas.
- jēls Tāds, kas nav cepts, vārīts, konservēts u. tml. (par pārtikas produktiem).
- pusjēls Tāds, kas nav līdz galam izcepts, izvārīts u. tml. (par pārtikas produktiem).
- jēls Tāds, kas nav pilnīgi izcepts, izvārīts u. tml.
- virums Tas, kas tiek vārīts, ir izvārīts (parasti ēdiens, arī vira).
- sašķīst Tiekot vārītam, sadalīties, izjukt, pārvērsties mīkstā masā, parasti pilnīgi.
- pievārīties Tikt pievārītam lielā daudzumā, parasti neviļus, negribēti.
- uz gāzes uz gāzes pavarda (piem., vārīt).
- sautējums Uz lēnas uguns nelielā šķidruma daudzumā vārītas saknes ar vai bez gaļas; šādā veidā gatavots ēdiens.
- uzvirt Uzvārīties; uzvirst (1).
- uzvirst Uzvārīties.
- izvārīt Vārīt un pabeigt vārīt (veļu).
- pusmīksta ola vārīta ola tādā gatavības pakāpē, kad tās dzeltenums ir daļēji šķidrs.
- sausi kartupeļi vārīti kartupeļi, kurus pēc ūdens noliešanas apžāvē tā, ka tie kļūst sausi.
- savārīt Vārot pagatavot (ko), vārot panākt, ka (tas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi; izvārīt.
- izvārīt Vārot panākt, ka (ēdiens, dzēriens u. tml.) iegūst vēlamo gatavības pakāpi; uzvārīt.
- novārīt Vārot panākt, ka (kas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi; izvārīt.
vārīt citās vārdnīcās:
LLVV
MEV